Mali vinski slovar

Alkoholno vrenje: proces, pri katerem poteka pretvorba sladkorja v alkohol in ogljikov dioksid
Aroma barika: prijeten okus po lesu
Aromatično vino: vino z dobro izraženimi primarnimi aromami po grozdju (sadju)
Buketno vino: vinska cvetica zrelih ali arhivskih vin
Cuvée: mešanica različnih sortnih vin
Dišeče vino: vino, ki kaže primarno aromo po sadju in cvetju
Elegantno vino: vino z uravnoteženo količino kisline in alkohola ter prijetno cvetico
Enolog: skrbi za organizacijo dela v kleti s ciljem optimalne tehnološke izvedbe enoloških postopkov
Finesa: popolna usklajenost vonja in okusa
Grobo vino: močno vino, v katerem prevladujejo grenko-kisli občutki
Harmonično vino: vino z uravnoteženim razmerjem vseh sestavin
Kletar: ukvarja se s pridelovanjem vina in opravlja različna kletarska dela s ciljem ustvariti kakovostno vino
Korektno vino: vino brez napak
Krepko vino: vino z visoko stopnjo alkohola in bogatim telesom (predvsem rdeča vina)
Lahko vino: pitno, drugi občutki so komaj opazni
Mlado vino: vino, v katerega se spremeni mošt na martinovo (11. novembra)
Moško vino: vino z visoko stopnjo alkohola in izrazitim telesom
Nežno vino: uglajeno, harmonično in pitno vino
Okroglo vino: vino s povečano vsebnostjo glicerola, malo ostanka nepovretega sladkorja in nizko stopnjo kislin
Originalno polnjenje: vino, polnjeno v steklenice v državi izvora vina
Parkerjeve točke: kriterij za ocenjevanje vin, ki temelji na 100 točkah
Plemenito vino: dobro negovano in polno vino, sestavine so po kakovosti in količini uravnotežene in dobro izražene
Polno vino: vino, bogato z ekstraktom in alkoholom
Polsladko vino: lahko, blago vino s harmonično sladkostjo
Pookus: okus, ki se zazna po prvem požirku
Razkošno vino: vino bogatega telesa in polnega okusa
Refraktometer: instrument za merjenje koncentracije sladkorja v tekočinah
Sadna aroma: okus po svežem sadju (predvsem mlada vina)
Sladkost: prijeten občutek v ustih zaradi ostanka nepovretega sladkorja v vinu
Sommelier: strokovnjak v gostinstvu, ki se ukvarja z izborom in strežbo vin ter njihovim povezovanjem z jedmi
Starikavo vino: vino, ki je preseglo svoj višek, se začenja starati ali je izgubilo kislino
Suho vino: vino brez ali z majhno količino nepovretega sladkorja
Sveže vino: mlado pitno vino s prijetno kislino in deloma opaznim ogljikovim dioksidom
Tanin: rastlinska polifenolna spojina grenkega okusa, ki veže in zvija proteine. Tanini so prisotni v vinu, čaju, sadju in čokoladi. Povzročajo suh in trpek občutek v ustih, npr. ob uživanju rdečega vina
Telo: izraža vsebnost alkohola in ekstraktnih snovi
Težko vino: vino z visoko stopnjo alkohola in izrazitim telesom, vendar brez tipičnih sortnih lastnosti
Zaokroženo vino: v njem ne odkrijemo pomanjkljivosti ali šibkih točk
Značaj: skupek glavnih lastnosti vina, ki so odvisne od sorte grozdja, sestave tal, klimatskih razmer in načina pridelave vina
Zrelo vino: vino na vrhuncu kakovosti, ki jo lahko doseže v krajšem ali daljšem času
Žlahtna gniloba: pojavi se, ko siva grozdna plesen, Botrytis cinerea, napade zrele grozdne jagode in pospeši izhlapevanje vode iz njih