Vinarji

Vinska klet Vipava

Že dedje, pradedje in prapradedje vinogradnikov z Vipavskega so negovali trto in pridelovali vino. To so delali s posebnim žarom. V vino so mojstrsko ujeli prvinsko silo zemlje. Ta modrost se pretaka iz roda v rod in še raste, se razvija. Prav s spajanjem več kot stoletje dolge tradicije n inovativnega tehnološkega prijema so v kleti Vipava 1894 razvili vina s sodobnim značajem, stilom in sodobno podobo.

Vipavska dolina je svet, kjer se srečata alpska svežina in mediteranska milina. Svet, kjer se sonce in burja vedno znova poženeta v ples. Včasih igriv, drugič silovit. Sonce boža terasasta pobočja, burja kodra vinske trte. In prav v tem svetu, Vipavski dolini, sijejo najlepše podobe vinogradov. Prav v tem svetu se rodijo izredna vina. Bela in rdeča.

To je kraj z vinogradniško tradicijo, ki sega daleč v preteklost. Zgodovina Vipavske doline je v glavnem zgodovina vinske trte in vina. Tudi bogastvo običajev in navad je na vsakem koraku vezano na vinsko trto in vino.

Na vhodu v dolino, v zavetju mogočnih hribov, stoji slikovito mestece Vipava, ki je danes središče vipavskega vinogradništva in vinarstva. Vinska klet Vipava 1894 ima že več kot stoletno tradicijo v pridelavi in trženju vin ter uspešno nadaljuje namero vipavskih vinogradnikov, ki so že davnega leta 1894 ustanovili vinarsko zadrugo z namenom, da bi kakovostno vipavsko vino prodali na širšem trgu. Vinska klet Vipava 1894 prideluje in polni bogato paleto kakovostnih in vrhunskih belih in rdečih vin, tako mirnih kot penečih. Poseben poudarek dajejo starim, domačim, avtohtonim sortam, kot sta pinela in zelen. Vina so pridelana po tradicionalnih postopkih vipavskega kletarjenja, piko na i pa dajejo sodobni tehnološki prijemi.

< Nazaj