Vinarji

Vinska klet KZ Metlika

Vinska klet Metlika je eden pomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. Mogočna, 108 m dolga vinska klet tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, ima stalno temperaturo med 12 in 13 °C, letno pa pridela približno 750.000 l vina. Izrednega pomena za klet je leta 1968 uvedena nova blagovna znamka Metliška črnina, s katero si Vinska klet Metlika lasti naziv zibelka metliške črnine. Nov mejnik v slovenskem merilu je metliška klet postavila leta 1981, ko so v njej kot prvi v Sloveniji pridelali vino rosé. Še večji napredek v takratnem vinarstvu se je zgodil, ko je pod vodstvom Dr. Julija Nemaniča kot prva v bivši državi leta 1986 uspela pridelati ledeno vino. Prvo barikirano vino modre frankinje je klet pridelala leta 1997, kmalu za tem, leta 1999, pa vino suhi jagodni izbor. Pomemben dosežek se je zgodil tudi leta 2000, ko je klet pridelala svoje prvo peneče vino – metliško penino po klasični šampanjski metodi. Izrednega pomena za vinsko klet je leta 2008 dosežena posebna oblika zaščite, ko sta metliška črnina in belokranjec pridobila naziv PTP (priznano tradicionalno poimenovanje). Žlahtni sijaj neštetih medalj kot tudi priznanj na stenah in v vitrinah kleti priča o mogočni zgodovini in velikemu entuziazmu pridelave vrhunskih vin, ki ga premore Vinska klet Metlika.

Vinska klet Metlika namerava biti tudi v prihodnosti vidna članica skupine najkakovostnejših slovenskih in evropskih proizvajalk vina, z jasno prepoznavno identiteto in blagovnimi znamkami, ki bodo odražale znanje, trud in željo zaposlenih, da ustvarijo najboljše, kar lahko nudi moderna tehnologija pridelave skupaj z izrednimi naravnimi danostmi in stoletno tradicijo negovanja vina.

< Nazaj