Vinarji

Ptujska klet

Ptujska klet je med najpomembnejšimi pridelovalci vina v Sloveniji. Njeni vinogradi se razprostirajo po vinorodnih pobočjih Haloz in srednjih Slovenskih goric, ki jim je narava podarila danosti, zaradi katerih se vinogradi Ptujske kleti uvrščajo med najbolj eminentne vinorodne lege na svetu.

Odlične naravne danosti ptujskega okoliša so prepoznali že prebivalci Petovia v rimskem obdobju, ki so verjetno prvi začeli z vinsko tradicijo na Ptuju. Bogata zgodovina mesta Ptuj je od rimskega obdobja dalje ves čas tesno prepletena z vinsko tradicijo. Ptujska klet je moderna in prepoznavna vinska klet, ki potrošnikom ponuja vino, ki ustreza sodobnim prehrambenim zahtevam. Prav tako okus vin Pullus izžareva svežino, zaupanje, prijateljstvo in nenazadnje tudi značilnost okolja, iz katerega izhajajo, torej okus Ptuja, Haloz, Štajerske in Slovenije.

Ptujska klet, najboljši slovenski vinar 2012–2018

Na največjem mednarodnem vinskem ocenjevanju AWC Vienna je Ptujska klet poleg priznanj za vse poslane vzorce vin, osvojila tudi dve posebni priznanji – 3 zvezdice, kar je uspelo zgolj 40 vinskim kletem iz celega sveta in laskavi naziv »Best national producer – Slovenia«, kar je osvojila že sedmič zapored.

Na največjem neodvisnem ocenjevanju vin AWC Vienna 2018 je sodelovalo več kot 1.700 vinarjev iz 39 držav s 12.402 vzorci vin. Poleg priznanj za vina v obliki trofej in medalj na tem ocenjevanju podeljujejo tudi posebna priznanja za pridelovalce vina, in sicer naziv “Best national producer” ter zvezdice za kakovost. Največ lahko posamezna klet prejme tri zvezdice. Takšen izkupiček je na letošnjem ocenjevanju doseglo zgolj 40 proizvajalcev vina od skupaj preko 1700. Ptujska klet je poleg tega prestižnega priznanja za kakovost že sedmič zapored prejela tudi naziv “Best national producer – Slovenia” za poslana vina pa 6 zlatih medalj, 9 srebrnih medalj in 2 priznanja kakovosti (seal of approval).

Za zvezdice za kakovost se potegujejo vse vinske kleti, ki prijavijo vsaj šest vin na ocenjevanje in skupen rezultat šestih posameznih najbolje ocenjenih vin je osnova za izračun zvezdic. Največ kar lahko dobi posamezni proizvajalec so tri zvezdice in skupen seštevek točk vsaj 546 točk oziroma v povprečju 91 točk za posamezno vino. Naziv "Best national producer” dobi vinska klet iz posamezne države, ki je dobila največ točk za svoja vina, pri čemer se upošteva najvišjih šest ocena za vina.

< Nazaj